Make your own free website on Tripod.com

De opleiding van St. Gregorius

De opleiding van St. Gregorius bestaat uit privelessen op de verschillende instrumenten. Daarnaast worden onze leerlingen opgenomen worden in het leerlingenorkest. Dit leerlingenorkest staat sinds augustus 1993 onder leiding van Swen Zuiderwijk.

Inrichting en doel opleiding

De opleiding van St. Gregorius is gestaafd op de officiŽle normen van de SAMO. Dat wil zeggen, dat de leerlingen de officiŽle SAMO-examens afleggen. De docenten worden vrij intensief betrokken in de opleiding: zij zijn natuurlijk verantwoordelijk voor de vorderingen van de leerling. Om die reden is er met grote regelmaat ook een docentenoverleg, meestal voorafgaand aan een rapportuitreiking. Deze rapporten worden door de docenten in overleg met de leerling opgesteld en zijn bedoeld om een beeld de geven van de capaciteiten en de inzet van de leerling. Ook wordt hierop aangegeven op welke termijn de leerling examen gaat doen. De docenten worden ook op de hoogte gehouden van het wel en wee van het leerlingenorkest. Logischerwijs worden de beide dirigenten ook bij het overleg betrokken.
Op dit moment worden er ongeveer 30 leerlingen opgeleid bij St. Gregorius. Er is nog ruimte voor leerlingen op de volgende instrumenten: klarinet, hoorn, trombone, bariton en slagwerk.

Mail Swen Zuiderwijk voor meer informatie over de opleiding of voor meer informatie over Sint Gregorius in het algemeen.

Doel en inrichting leerlingenorkest

Het leerlingenorkest bestaat uit de leerlingen van de muziekopleiding, aangevuld met een aantal leden ter versterking. Het jongste lid is 9 jaar, het oudste 53. De dirigent zit er een beetje tussenin. Het doel van het leerlingenorkest is het opleiden van leerlingen, tot volwaardige muzikanten die zelfstandig hun orkestpartij kunnen spelen. De muziek die wordt uitgekozen is ten dele muziek aangepast op het niveau van de jongste leerlingen en ten dele muziek die geschikt is om bij te dragen aan de muzikale vorming van de leerlingen. Voor de jongere leden wordt dan een aangepaste partij geschreven; vaak blijkt dat na een aantal repetities niet meer nodig te zijn...
Het leerlingenorkest kent ook aparte optredens, om de leerlingen kennis te laten maken met spelen voor publiek. Ook wordt daarmee een hogere concentratiecurve opgebouwd. Zo doet het orkest ook elk jaar mee aan het Westlandfestival voor leerlingenorkesten, waar verleden jaar 48 punten werden behaald: een 8 gemiddeld!

Terug naar index
Created: 30-12-97 Updated: 31-12-97